Hoe een goede matras je leven kan veranderen.
Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en welzijn.
Een belangrijke factor die hierbij een rol speelt, is de kwaliteit van onze matras. Een goede matras kan het verschil maken tussen een onrustige, vermoeiende nacht en een verkwikkende, herstellende slaap.
Een kwalitatieve matras biedt de juiste ondersteuning en comfort, waardoor je lichaam zich tijdens de slaap optimaal kan ontspannen en herstellen. Dit resulteert in een betere houding, minder pijn en stijfheid bij het ontwaken, en een algemeen gevoel van welzijn gedurende de dag. Bovendien gaat een kwalitatieve matras een stuk langer mee, wat ervoor zorgt dat je jezelf meer dan 10 jaar van een geweldige slaap voorziet.
Veren of geen veren? De juiste matras vind je zo.
Bij het kiezen van een matras kom je vaak voor de keuze te staan tussen een pocketverenmatras en een schuimmatras. Deze keuze maak je niet zomaar. Beide varianten hebben de juiste type bedbodem nodig om tot een goed slaapsysteem te komen.
Pocketverenmatras
Een matras met pocketveren biedt uitstekende ondersteuning en ventilatie dankzij de individueel verpakte veren die zich onafhankelijk van elkaar aanpassen aan de contouren van je lichaam. De hardheid van de veren wordt in functie van de positie in de matras aangepast. Zo kunnen je schouders makkelijker in de matras zakken door de zachtere schouderveren, en wordt je taille of lage rug tegelijkertijd extra ondersteund door een sterkere veer. Deze zones in de matras worden ook wel comfortzones genoemd en zijn één van de grote voordelen van de pocketverenmatras. Bovenop de veren komt een comfort laag, vaak uit een materiaal als latex, koudschuim of traagschuim. Deze laag zit, in tegenstelling tot een topmatras, binnenin de matras. De comfort laag staat in voor de mate waarin je lichaam raakoppervlakte krijgt met de matras. Dit kies je in functie van je voorkeur, tenzij je specifieke klachten hebt waarvoor een betere drukverdeling noodzakelijk is. Naast de klassieke schuimlagen, vindt je in de meest luxueuze matrassen comfortlagen uit natuurlijke materialen zoals wol of zijde. Deze natuurlijke materialen bieden extra temperatuur- en vochtregulerende voordelen.
Schuimmatras
aan de andere kant biedt een schuimmatras een gelijkmatige ondersteuning en drukverlaging, waardoor het ideaal is voor mensen met bijvoorbeeld gewrichtspijn. De dikke schuimlaag kan de contouren van je lichaam uitermate goed volgen, afhankelijk van de densiteit van het schuim en je lichaamsgewicht.
Het is echter belangrijk op te merken dat een schuimmatras niet de sterke zonering heeft die een pocketverenmatras heeft. Het compenseren van de hoogte- en gewichtsverschillen binnenin je lichaam moet in dit geval door een flexibele latten- of schotelbodem gebeuren. Een tweede reden om deze matrassen niet met een boxspring bodem te combineren, is het gebrek aan ventilatie. Doordat er geen luchtcirculatie binnenin de matras plaatsvind maar enkel via perforaties in het schuim, is het belangrijk dat ook de onderzijde van de matras goed kan ventileren.
Uittesten
Om de juiste matraskeuze te maken, is het uittesten ervan van cruciaal belang.
Bij het uittesten van matrassen is het belangrijk om rekening te houden met de volgende tips:
- Neem de tijd om verschillende matrassen uit te proberen en voel hoe ze je lichaam ondersteunen en comfort bieden.
- Let op je slaaphouding en kijk of de matras de natuurlijke kromming of uitlijning van je ruggenwervels vanuit respectievelijke rug- en zijlig ondersteunt. Laat je hiervoor helpen door de getrainde ogen van onze slaapexperts.
- Wees eerlijk over jouw klachten. Heb je specifieke klachten rond pijn, thermoregulatie, allergieën, een snurkende partner,... Spreek erover wanneer je matrassen uittest. Op deze manier kan een slaapexpert je de matrassen laten uittesten en advies geven die voor jou het verschil kunnen maken.
Door deze tips in gedachten te houden en zorgvuldig te kiezen voor een matras die past bij jouw behoeften en voorkeuren, kun je genieten van een goede nachtrust en een verfrissende start van elke dag.
.
In de showroom
Onze showroom is uitgerust met meer dan 75 (!) verschillende matrassen. Op die manier hebben we voor elk lichaam, elke voorkeur en elk budget een kwalitatieve matras waar we 100% achterstaan. Ons assortiment is hoofdzakelijk opgebouwd uit kwalitatieve pocketverenmatrassen, al bieden we nog steeds een ruime keuze aan de liefhebbers van schuimmatrassen. Al onze matrassen zijn van de meest gerenommeerde Belgische merken, met uitzondering van de natuurlijke matrassen van Vispring. Kom langs, laat je adviseren en ontdek wat een goede matras voor jou kan betekenen.
Veelgestelde vragen
Hoe lang gaat een matras mee?
De levensduur van een matras is onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van de gebruikte materialen. Meestal zijn de schuimen (koudschuim, latex, traagschuim,...) de bepalende factor in dit verhaal. Wanneer deze hun densiteit verliezen, vertaald zich dit vaak in kuilvorming op de plaatsen waar de matras het meest te verduren krijgt. Wanneer we het over een kwalitatieve matras hebben, spreken we over een minimum levensduur van 10 jaar. Dit vooral vanuit een hygiënisch oogpunt: Je hebt er namelijk op dat moment al meer dan 25.000 uur op geslapen, gezweet & gewoeld. Een goede matrasbeschermer en een goede bedhygiëne kunnen echter de levensduur van je matras aanzienlijk verlengen. Na 15 jaar zullen zelfs de meest hoogwaardige latex-schuimen uitdrogen en elasticiteit verliezen. Hierdoor begint het schuim te verpulveren, en verliest de matras in een snel tempo zijn ondersteunend vermogen.
Kan ik een matras met pocketveren op een lattenbodem leggen?
Dat kan, maar alleen wanneer de lattenbodem aan 3 belangrijke vereisten voldoet: In de eerste plaats moet de lattenbodem kaarsrecht zijn. De veren worden namelijk steeds perfect verticaal met de zwaartekracht mee belast, en moeten dus ook op deze manier gepositioneerd staan. Als tweede mag de bodem niet erg flexibel zijn. Het is voor de werking van de veren belangrijk dat ze op een stabiele ondergrond staan. Als laatste moet de afstand tussen de latten voldoende klein zijn, zodat elke veer ondersteund kan worden.
Welke afmetingen neem ik best?
Bij de keuze van de afmetingen van je boxspringbodem hou je rekening met de ruimte in de kamer én je lichaamslengte. Aangezien je nooit met je hoofd tegen het hoofdbord of de muur slaapt, moet je voor de lengte van je boxspring rekening houden met minstens 20 centimeter extra dan je lichaamslengte. Bij ons is een boxspring van 210 of 220 cm lang geen uitzondering meer.
Hoeveel kost een goede boxspring?
Een kwalitatieve tweepersoons-boxspringbodem zonder hoofdpaneel vind je bij ons vanaf € 1.450,- Incl. BTW. Het merk, model, elektronische verstelbaarheid, poot- en stofkeuze bepalen het totale prijskaartje van een nieuwe boxspringbodem. De investering in een goede bodem moet je zien als iets wat je in principe maar 4 keer in je leven moet doen. Een goede bodem vormt de basis van decennialang heerlijk slapen.